Onderwerpen cloud
d’Haone bleek een vereniging die kansen wist te benutten. Via het opbouwen van netwerken, het liefst met ‘bekende Nederlanders’, lukte het de jonge vereniging zich in de kijker te spelen. Het zette d’Haone op de kaart… ook ver buiten Eindhoven. Een centrale rol daarbij bleek weggelegd te zijn voor de in 1964 geopende Stadsschouwburg en het nabij gelegen café ‘de Oude Vlek’. Lees daarvoor de betreffende artikelen via de link.
Seth Gaaikema (cabaretier)
Seth Gaaikema werd geboren in Uithuizen (Oethoezen) te Groningen als zoon van twee predikanten. Na een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, waarin hij de doctorandus titel behaalde, ging hij teksten schrijven, onder meer voor Wim Kan.
Mary Zeldenrust-Noordanus (voorzitster NVSH 1962-1968)
Mary Zeldenrust-Noordanus was van 1962 tot 1968 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming. Zij stond bekend als het ‘geweten van de seksuele revolutie’. Geboren in 1928, kreeg zij een, voor die tijd, buitengewoon moderne opvoeding: ‘Voor je zelf opkomen, zelfstandigheid en plichtsbesef ’, werd er met de paplepel ingegoten.
Ton Lutz (acteur)
Ton Lutz gaf vanaf zijn zeventiende jaar aan dat hij graag de journalistiek in wilde. Hij kon aardig schrijven, maar zijn vader stelde: ‘Je verdient het zout in de pap niet.’ En omdat er in de Delftse journalistiek nergens een baantje vrij bleek te zijn, zocht en vond Toon (zoals hij indertijd genoemd werd) zijn eerste betrekking als jongste bediende bij de N.V. De Delftsche Distilleerderij, ofwel: ‘distilleerderij Vlek & Co’. Hij telde er de vaatjes en…. schreef gedichten. Toen hij op een dag boven bij de knechten stond te zingen, greep de oude heer Vlek in. ‘Orelio kom hier,’ schreeuwde de oude baas, ‘naast een geslaagd vers, is er ook een fout in de optelling ontdekt...’
Piet Mallee (1e directeur Bijenkorf Eindhoven)
Op 18 maart 1969 opende de Bijenkorf haar deuren in Eindhoven. De komst van de Bijenkorf naar de stad Eindhoven zorgde voor spektakel. Nieuwsgierige Eindhovenaren stonden destijds ruim een uur voor openingstijd rondom de nieuwe Bijenkorf. Het gebouw werd ontworpen door de Milanese architect Gio Ponti, in samenwerking met de Nederlandse architect Ger Boosten. Het was de eyecatcher van de stad. De ernaast gelegen Piazza was nog in ontwikkeling.
Jurg Molenaar (artistiek leider Toneelgroep Proloog)
De op 27 maart 1930 in Den Haag geboren Jurg Molenaar was op het einde van de jaren zestig artistiek leider bij Toneelgroep Proloog uit Eindhoven. In ruil voor een structurele subsidie werden in die jaren toneelgezelschappen verplicht om in heel Nederland te spelen. Daarvoor werden in de steden multifunctionele schouwburgen of culturele centra gesticht. De turbulente op veranderingen gespitste samenleving had uiteraard ook zijn uitwerking op het theater. De algemene maatschappelijke omslag kwam er tot uitdrukking in de Aktie Tomaat (1969).
Ben Ullings (directeur Eindhovense Stadsschouwburg)
De eerste directeur van de Stadsschouwburg werd Ben Ullings. Ben was tevens directeur van de ‘Kunststichting’ en directeur van de ‘Stichting Kunstzinnige Vormgeving Eindhoven’ (SKVE). Hij was toneelspeler bij de ‘Jonge Spelers’ (van 1950) en medeoprichter van ‘Toneelgroep Proloog’. Proloog hield zich vooral bezig met vernieuwend theater en zorgde daarmee voor een grote toeloop van toneelliefhebbers uit heel Nederland en opvallend veel uit Vlaanderen.
‘Tante Riek’ - Riek van de Meerakker (Kasteleinse van 't Huufke, Waalre)
‘Tante Riek’ was een begrip in Waalre. Als Henrica van Dijk was ze gehuwd met Driek van de Meerakker. Vanaf 1950 runde zij samen met haar man het café.
‘Waarom verder stappen? Ons Riek zal hier wel tappen.’, was de lijfspreuk die wijd en zijd bekend was. En even verderop: ‘Dus leg eens aan en neem een halve haan’.
In 1980 zette het echtpaar een punt achter hun werk na dertig jaar noeste arbeid.
Adèle Bloemendaal (actrice)
Adèle begon haar professionele loopbaan bij het theatergezelschap Puck. Daarna speelde ze mee in het Lurelei Cabaret, toneelgezelschap Arena, Toneelgezelschap Johan Kaart en het Cabaret Johnny Kraaykamp. Vanaf 1962 verscheen ze steeds vaker op televisie en speelde onder andere mee in 'Laat Ze Maar Praten' van Cabaret Sieto Hoving. In de periode 1963-1966 speelde Bloemendaal in verschillende stukken met Ensemble en Albert Mol. In 1967 stond ze samen met Ensemble op het toneel in de stukken ‘Je Kunt 't Toch Niet Meenemen’, ‘Dallas 22 November 1963’ en ‘Pygmalion’.
John Fagel (restaurateur Bistro du Theâtre / de Agora)
John Fagel was in Eindhoven vooral bekend als stadsprins Tolerantius (1973-1974). Onder het motto “Beter laat dan nooit” ging hij het Lampegat voor tijdens de dolle dagen.
Maar hij was bovendien ook meesterkok van de Bistro du Theâtre en het café de Agora onder de Stadsschouwburg in de jaren zestig en zeventig.
Batte Hertstein (jazz-musicus)
Batte Hertstein, een in 1916 in het toenmalig Nederlands-Indië geboren jazzpianiste, trad in de beginjaren van C.V. D’Haone regelmatig op bij diverse feesten, o.a. in Bistro du Theâtre / de Agora en als begeleidster bij de Haone Doe mer wa shows in het Jorishuis aan de Le Sage ten Broeklaan in Eindhoven.
Maar het concert dat ze eens samen met C.V. de Badmutsen heeft verzorgd mag zeker niet vergeten worden.
In 1977 hebben we haar daarom geëerd met een zeer welverdiende Ere-Haon.
Jan Melis (toneelmeester Stadsschouwburg, Eindhoven)
Theaterherinnering: Holland Festival/Carnaval (1966)
Dertig jaar lang was ik hier toneelmeester. Van origine ben ik meubelmaker en hartstochtelijk, fervent toneelspeler, maar mij werd dan altijd gevraagd of ik soms op de kermis wilde werken. Artiesten verdienden het zout in de pap niet, zei men. Daarom moest ik op zoek naar een degelijke baan en zo kwam ik terecht bij Philips, waar ik aan de slag kon als calculator. Op die afdeling ontmoette ik een andere calculator en die zat bij de Philips Toneelvereniging. Hij vertelde me dat ze een hulpje nodig hadden voor decorbouw en techniek. Toen ging mijn hart helemaal open.
Vampeta (voetballer)
Vampeta, zijn echte naam was Marcos André Batista Santos, was een Braziliaanse voetbalbelofte (verdediger) bij PSV (1994 – 1998).
Hij is in 1994 op de soos-avond van 12 november in Palermo door ons Ere-Haon gemaakt (vanwege het thema 'Brazil') en daarna hebben we nooit meer iets van hem gehoord.
Enige ‘lid voor het leven’ van C.V. D’Haone, Hans van Kollenburg
“Hoezo is Hans van Kollenburg het enige ‘lid voor het leven’ van C.V. D’Haone”?, wordt wel eens gevraagd.
Nou, het antwoord daarop is te lezen in onderstaande citaat uit het jaarverslag van C.V. D’Haone van 17 maart 1996 t/m 21 maart 1997.
Het H.B.B.F. – Fransje’s paradepaardje
Het Haone Boere Blaos Festijn (H.B.B.F.) is al 38 jaar een begrip en geniet bekendheid tot ver buiten de Lampegatse ’gemeentegrenzen’. Zonder iemand te kort te willen doen kan worden gesteld dat juist dat feit op het conto kan en mag worden geschreven van kartrekker Fransje van Kollenburg - van Hoof. Samen met hartsvriendin Ted Dekker - Tielemans zette Fransje dit niet meer weg te denken evenement op de kaart, maar ook op andere ‘Haone-terreinen’ heeft ze talloze verdiensten gehad. Helaas hebben we op 28 september 2009, veel te vroeg, afscheid van haar moeten nemen.
Flip Raap (Veldwachter in Lampegat)
Nuenense politieman die in 1977 een levensgevaarlijke RAF-terrorist greep, komt met echtgenote om het leven.
Maandag, 25 mei 2020, overleed Flip Raap (80) samen met zijn vrouw Fransje (74). In zijn woonplaats Nuenen raakte de oud-politieman die middag met zijn auto een stoeprand, kreeg een klapband en reed het water in. Omstanders haalden het echtpaar nog uit het voertuig, maar voor Fransje kwam de hulp al te laat. Flip overleed nog diezelfde avond in het ziekenhuis.
Een koninklijk lintje voor Gerard van der Vleuten.
Gerard van der Vleuten (52) is een zeer bevlogen Eindhovenaar, die zich al heel wat jaren op meerdere fronten belangeloos inzet voor de medemens.
Van 1974 tot op heden zet decorandus zich in voor het Stratums Muziekkorps St. Cecilia. Zo is hij 35 jaar lid van de redactie van De Bazuin, het korpsblad. 11 Keer per jaar verzorgt Gerard de opmaak van het blad en de website van de vereniging. Als commissaris Publiciteit maakt hij het promotiemateriaal voor het korps.
Het Lampegats Gemengd MannenKoor (L.G.M.K.) ziet in 1998 het licht. Toen het koor werd opgericht (door Frans Kriesels en Jack van den Eijnden) was het eerder een goede reden om bij elkaar te komen en carnaval te vieren, dan een serieuze aangelegenheid.
Het eerste jaarlijks terugkerende evenement is de ‘Carnavalsmis’, die elk jaar in de Stadse Sint-Catharinakerk wordt gehouden.
De Stichting Vrienden van de Club 111 is al sinds 1976, dus inmiddels al 44 jaar, ondersteuner van de Lampegatse carnavalsviering. Op initiatief van Frits van Griensven (toenmalig hoofdredacteur Groot Eindhoven) en Ben Ullings (toenmalig directeur Stadsschouwburg) werd in de jaren zeventig besloten om het Lampegatse Carnaval een financieel steuntje te geven. In 1976 kreeg hun initiatief gestalte en ontstond de "Carnavals Promotie Vereniging De Club van 111", die in 1991 overging in de Stichting Vrienden van de Club 111.
Het eerste kastje is in 1999 gemaakt. Een aantal Haoneleden voelden zich niet meer zo thuis bij de vereniging. Er was een ander bestuur gekomen met wat andere ideeën. Het nieuwe clubje zou gaan heten: de Neuzen. Met als achterliggende gedachte: allemaal met de neus weer dezelfde kant op.
‘Borrelbel’ onderscheiden met de Erehaon
De jaarlijkse onderscheiding ‘Erehaon’ van carnavalsvereniging D’Haone in Eindhoven is dit jaar ‘postuum’ aan De Borrelbel toegekend.
De zilveren onderscheiding werd zaterdagavond uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van D’Haone in eetcafé D’n Hertog op het Stationsplein.
Herman Lut - 50 Jaar "Een echte Haon"
Citaat van Herman in de Q-kulle-Q, nadat hij op de Nieuwjaarsborrel 2017 van C.V. D'Haone de zilveren Ere-Haon had ontvangen uit handen van voorzitter Lowie Teller:
“Ik was echt beduusd, sprakeloos en verrast, terwijl ik normaal best mijn woordje klaar heb. Ik ben er in zekere zin verlegen mee, maar ook erg trots op dat ik deze Ere-Haon mag dragen. Ik heb al de jaren dat ik lid was, en nog ben, op mijn manier een bijdrage geleverd en mee geroeid. Maar dat vind ik normaal.”
Jaarlijks wordt door Carnavalsvereniging D’Haone overgegaan tot de benoeming van een Ere-Haon. Met deze benoeming wordt dank uitgesproken voor de vele en belangrijke verdiensten van betrokkene voor C.V. D’Haone en/of het Lampegatse Carnaval in het bijzonder en Eindhoven in het algemeen.